Nyttig viden fra Solanum.

Pas godt på hestens luftveje i vinterhalvåret.

  ammoniakdampe  astma  foldtid  godtstaldmiljø  Luftvejehest  staldmiljø

I vinterhalvåret holder vi ofte vinduer og døre lukket i stalden for at minimere kulde og træk, det betyder dog også, at hestene bliver mere eksponeret mod støv, svampespore, virus og ammoniak dampe.

Luftvejslidelser er den næststørste årsag til præstationsnedsættelse hos rideheste.

Når hestens lokale immunforsvar er på overarbejde pga. irritationer i luftvejene, så er hesten også prædisponeret for sekundære infektioner i luftvejene.

Hestens luftveje

Støv sætter sig i hestens øvre luftveje

Hestens luftveje udsættes for støv i dens staldmiljø. Støv fra strøelse, inventar, ridehal og staldgangen er alt sammen med til at udsætte hestens luftveje for støv partikler. Langt størstedelen kommer dog fra strøelsen og grovfoderet.

Forsøg har vist, at heste, der opstaldes indendørs, har en højere procent inflammatoriske celler i lungerne end heste, der har adgang til fold døgnet rundt.

Har din hest været forkølet, hostet eller haft feber, er det vigtigt, at man giver den god tid til at restituere sig for at undgå at provokere luftvejene. For tidlig hårdt arbejde kan resultere i kronisk irritation af luftvejene. Hård træning resulterer i en høj koncentration af binyrebarkhormon i hestens blodbane. Resultatet heraf er en påvirkning af luftvejenes immunforsvar, så risikoen for udvikling af inflammation øges, da blandt andet de fimrehår, som hjælper med til at fjerne bakterier skal gro ud igen. (Kilde: Højgård Hestehospital)

Ammoniakdampe giver dårligt staldmiljø

Ammoniak er ekstremt irriterende for slimhinder, for øjne og for hele luftvejssystemet hos både heste og mennesker. Husk at vi opholder os kun i stalden i kortere tid, mens hestene står der mange timer. Hvis hesten er udsat for et højt ammoniakniveau gennem længere tid, vil dette kunne medføre:Støv fra staldgangen
  • Indsnævring af luftvejene
  • Irritationer og betændelsestilstande i luftvejene
  • Slimophobning i luftvejene
  • Hoste i forbindelse med at hesten er i arbejde
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Reduceret udholdenhed

Vedvarende høje ammoniakbelastninger af luftvejene, kan føre til arvævsdannelse og ødelæggelse af luftvejene, og er en af de meget hyppige årsager til flere af de velkendte og ofte kroniske luftvejslidelser, som kendes hos heste.

Solanum AirSolanum har flere tilskudsprodukter der hjælper hestens luftveje.

Bl.a. Solanum Air, der indeholder flere planter, der giver luft og booster immunforsvaret. https://solanum.dk/collections/luftveje/products/solanum-air-luftveje-hest