Passer sadlen til din hest 2.del

At få en god pasform ved manke og skuldre er af stor vigtighed ved sadlens pasform, men er ikke eneste faktor. Resten af variablerne skal også have kigget på.

Bommen skal være bred nok til at kunne rumme manken, men skuldrene skal samtidig kunne få fri mulighed for rotation i bevægelse. Det kan kun ske, hvis bommens vinkel matcher skulderens vinkel.

Scapula - skulderen- bevæger sig opad og bagud, når hesten bevæger sig. Hindres skulderens bevægelser, kan det lede til alvorlige fysiske og/eller også adfærdsmæssige problemer, da tryk på skulderen fra sadlens bars kan være - ikke bare ekstremt smertefuld/ubehagelig - men også forårsage arvæv og endog ødelæggelse af brusk.
Vi har alt for ofte observeret ”Muscle arthrophy” muskelsvækkelse i området bag manken og skuldrene.

De muskler som oftest rammes er Trapezius, Spinalis og/eller Rhomboid

Disse muskler er mest udsatte for for smalle bomme - men uanset om det er efter for smal eller for bred bom, så hindrer begge dele musklerne i at arbejde (trække sig sammen og strække sig ud) ordenligt og har negativ indflydelse på Psoas samt muskulatur rundt bækken og kryds (Pelvis og Croup)

Det vil påvirke, hvordan hesten bruger sig selv og hvor villig den er til at bruge sin bagpart.
Dårligt passende bom kan betyde permanent skade og ser du hvide hår er skaden allerede betydelig - signifikant.

Så hvordan kan du se om bommens vinkel matcher skulderens vinkel?
hvis du ikke har fancy udstyr eller har lavet en form af hestens ryg - da læg sadlen på hesten uden pad og vær opmærksom på, at den ligger bag skulderbladene.
tjek nu om begge skuldre er lige store/symmetriske, da alle ikke er det og hvis de er asymmetriske, så skal du gå efter den største.

Luk øjnene og pres blidt fingerspidserne mellem sadlen og hesten, lad dem glide fra toppen ved manken og ned over skulderen.
Du skal mærke samme afstand fra top til bund, da dette vil betyde at vinklerne er de samme/parallelle.

Nogle innovative sadler har lidt sving på bommen præcis ved skuldrene, hvilket normalt giver bedre brug af skuldrene og mindre pres på sensitive områder, så længe vinklerne passer.
En simpel måde at tjekke på, er at stramme gjorden ordentligt til og derefter lade hånden glide fra fronten af sadlen ind under panelerne og mærke efter trykpunkter. Det kan kræves lidt erfaring, som bygges op ved at mærke på mange forskellige heste og sadler.

Dette var omkring forenden af bommen, men vi mangler stadig at sikre os at resten af bommen passer hestens rygform.