Western sadlen og pasform.

PASSER DIN SADDEL TIL DIN HEST?

Sadlen kan være en rigtig dyr investering på mange måde og ikke kun gode. Læs her hvad vi kan lære af Dr.Kerry Ridgeway - en anerkendt, populær dyrlæge og rytter med speciale i smerte og afhjælpning af samme hos heste.

Iflg. Dr. Kerry Ridgway vil en saddel som passer hesten dårligt kunne give varige og irreversible skader på din hest. Ingen pads, kiler, tilpasning eller gadgets kan få den til at passe, hvis bommen ikke følge hestens ryg og giver plads til skulderrotationen!

Sadlens bom er virkelig det primære at tænke på, når du skal finde saddel til din hest. Det er sadlens hjerte og fundament.

Mange saddelproducenter vil prøve at forføre dig med smarte marketingsgimmicks som specielle pads og kiler og ønsker at lade dig tro, at disse ting kan afhjælpe en saddelboms dårlige pasform.

For køber er det utroligt svært at vide, hvilken bom sadlerne indeholder. Producenters kataloger bugner med fancy valg af farver, komfortable sæder, Close contact feel, narrow twist, Deep seat osv alt handler om at tilfredsstille rytteren.
Der er næsten ingen information om bommen udover Gullet bredde - måske står der narrow, medium eller Wide.

Image result for gullet width

Men der er ingen standard størrelser hos bom fabrikanter og en medium bom, kan være en narrow hos en anden og vice versa.

De fleste masseproducenter satser på afrundet underside på sadlens bars bagtil for at kunne få den til at passe så mange heste, som muligt. Desværre passer dette ikke alle heste, det ser sådan ud fra starten, men vil give hesten ubehag og måske også varige mén, da det ofte giver en meget lille kontaktflade.

Derfor skal vi sikre at saddelbommen passer konturen af hele hestens ryg og ikke kun en del af den. Det er derfor vigtigt at overveje disse 3 elementer:

1.     Bredden af bommen ved manken

2.     Bredden af bommen over manken

3.     øverste også med reference til Vinkel, Bredde, Sving, manke frihed og bagerste del af ryggen.

Utrolig vigtig er bredden lige umiddelbart efter manken lige bag Scapula - se billeder herunder.

Bommen skal være bred nok ved manken og skuldrene for ikke at blive trykket ned i musklerne og forårsage irreversibel skade og muskelsvind/reduktion af muskelvæv.

Hvis den til gengæld er for bred vil sadlen have tendens til at tippe fremad og på den måde ligge og rokke frem og tilbage og måske også fra side til side.

Flere steder skrives det, at du kan afhjælpe at sadlen rokker eller danner bro (ikke støtter på midten) ved at få bredere gullet - DET ER ALTSÅ IKKE KORREKT. Bommen vil i værste fald ende med at trykke på ribbenene og bløddele i stedet for musklen longissimus.

Bommen skal følge og støtte på Longissimus.

Der findes i dag mulighed for at få sadler, hvor du kan ændre på gullet med plader som skal flyttes og dermed tilpasses forskellige heste med bare et par skruer. Dr. Kerry advarer her imod at tro, at dette skulle klare alle saddel udfordringer.

2.del følger snart. - Inviter gerne andre ind på hjemmesiden for at følge med :-)